24:e Oktober 2011

Skrivet på min iPad i morkret och internetlösheten:


Allt har sådär lagom gått åt prutten idag..
-igårkväll dog strömmen så vi försökte hålla kylen levande över natten genom att hooka upp den till reservbatterierna (fast vi åt upp glassen i frysen iaf)
Så när man vaknade imorse: ingen ström. Ingen ström och ingen reservström. Så det fanns sådär ingenting alls att göra ungefär, så vi åkte till "star bite"

Ghana-ripoffen av "starbucks" xD och drack smoofies till lunch. Vaaaaarmt!! Jag ville dö litegrann.
Efter lunchen åkte Hafen hem till Kate igen för där gick det iaf att jobba. Jag häftade kvitton. Men så lyckades elektrikern fixa ström igen. Även i mitt rum! Inatt blir det AC-party!! Woo!
Internet fungerade dock fortfarande inte, för, som vi kommit fram till på star bite, så hade abonnemanget gått ut och behövde fyllas på. "Men då gör vi det" sa vi. Men så skulle di och da och döö fixas först, och sen vart det ösregn och så skulle vesper kissa och så kom Liisa på att hon behövde byta kläder och när vi kom iväg var klockan en bra bit över 5.
Himlen var kolsvart, inte för att det var sent utan för att regnmålnet Orvar täckte heeela himlen, så gott som. Vi kom till Zenith-bankomaten innan regnet vräkte ner igen. Där gick det inte att få ut pengar så vi åkte till Accra-mall för att fixa cash där istället. Nope. Men vi köpte credits till vår back-up-router iaf. Så fick vi ut någonting av resan.
Och när vi kommer hem: ingen el! :D såklart. Världens storm ute, det hade blåst mer ett träd över vägen vid Emanuel Eye Clinic, så det är väl vettigaste anledningen till ett strömavbrott se jag kom hit. Men jävligt störigt nontheless.
Inget internet på hela dagen.. Och allmänt taskigt internet dagarna innan.. Huuu... Utan snus försmäktar jag xD

Vadå? Tyckte ni att mina skor var dassiga INNAN jag åkte?

Jag har Hafen iaf

Jag känner det lite som att jag blir överhoppad när det kommer till allmän planering och sånt på det här stället. Det är jag väl lite lagom van vid I suppose, eller borde vara iaf..
Men det känns iaf lite underligt när saker bara händer runt mig. Folk dyker upp och åker iväg och jag vet inte när de kommer tillbaka.
Andreas är iväg med sin familj sen i Söndags och imorse åkte Liisa också iväg till dem. Jag vet inte när de kommer tillbaka. Jag har 35ghc att klara mig på tills dess xD (Ingenting som stoppar mig från att gå till bankomaten i och för sig..) men jag gissar att de kommer innan helgen, eller till helgen.
Vardagsspänning: kommer de där människorna jag bor med att komma tillbaka eller inte?
Som sagt.. jag har Hafen iaf ^^

House Party!!


Idag är jag ensam hemma. *evil laughter!*
Röj för hela slanten!


Nääj.. jag har faktiskt en del jag behöver dona med.
Liisa ska komma hem.. någon gång.. när som helst. Andreas har åkt iväg med sin familj för att titta på Ghana. Han skickade ett mail till Liisa och sa att de hade åkt, så antagligen kommer hon väl hem snart.

Det är söndag så jag behöver inte jobba idag.. men allt "att göra" är inte jobb ser ni. Det finns annat här i livet också.
Jag ska skriva drömdagbok innan jag glömmer vad jag drömde inatt. Sen ska jag gå in på banken och fixa e-faktura för iPad-räkningarna så att jag sparar 300 kr om året, och passa på att försöka föra över pengar till Julle igen också när jag ändå är igång antar jag. Bankaffärer är ju megaspännande ^^

Sen ska jag försöka att rita lite med på Haloween-bilden jag gjorde för 2 år sen men som jag inte hann helt klart med till Halloween och sen glömde jag att göra klart den till året efter och nu tycker jag att det börjar bli löjligt....

Så tänkte jag att eftersom jag inte är dödstrött av att ha gjort massa saker hela veckan, eftersom jag inte gjort ett piss under veckan, så kanske jag kan passa på att ta mig ut och se mig omkring. Tillexempel:
Gå och lämna tillbaka den väldigt icke-fungerande förgreningskontakten som vi köpte typ första veckan jag var här.
Gå och se ifall jag kan hitta något godis någonstans :) Eller någon annan form av nattmat.
Gå runt och försöka skaffa mig en uppfattning om vart som är vart i East Legon. Så att jag kan åka taxi ordentligt.

Något mer? hm...
Vi får se vad som dyker upp :)

Dagens "Wuäh! allt är inte som hemma!"

Det sådär lite småjobbiga med att inte vara hemma och ha allt som det brukar vara är de där små vanorna man har som man måste lägga av med. Det funkar bra när man är i "semester-mode", för då ska det liksom inte vara som vanligt.
Men det där "semester-modeet" det börjar dala av efter ja, typ en månad (shit har jag vart här i nästan en månad?! :S) Och då börjar det bli himla störigt att man inte kan gå och ta nåt att äta mitt i natten. Dels för att man känner att maten i kylen är inte min, så jag kan inte äta av den precis hur som helst, tänk ifall det är något som chef ska ha till lunchen imorn och så äter jag upp det. och dels för att det finns inget i kylen som jag har lust att äta på natten :(
Imorn får jag gå till A&C-mall och handla natt-godis!! har A&C-mall öppet på söndagar? I do not know :S That I will have to find out.

Idag bokför jag kvitton


Drygt hälften hamnar i högen "jag vet inte hur jag ska bokföra det här" för att kvittona är hur bleknade som helst, eller på annat vis svårt att avgöra vilket kontokort som använts för att betala/ifall det som köps är saker som borde hamna i företagets bokföring eller om det är typ muffins.
Nog för att muffins ibland är nödvändigt för företagets överlevnad.. men inte alltid så man vet ju aldrig hur viktiga muffins det var om det var muffins.

Liisa är på minisemester med Vesper så jag kan inte fråga henne.

Men det gör inte så mycket. Det ska scannas och sorteras och ha sig tillräckligt för att jag ska ha att göra med de kvitton som jag kan urskilja vad det står på.
Och hinner jag klart kan jag gissa och så får vi ändra på det när Liisa kan komma och säga att det är fel.


Annars längtar jag hem lite idag. Det har vart sån full rulle under tiden Jennifer var här så jag har knappt hunnit tänka, än mindre höra av folk hemma ordentligt. Och så har all hemma-abstinens som borde varit utspridd över veckan koncentrerats till idag istället.
Sen har jag dessutom egentligen inte "hem"-längtan utan "perioden innan studenten"-längtan.. för det är liksom då det känns som jag kommer komma hem till. Den perioden är fortfarande mitt "som vanligt". Och då går det inte riktigt att pigga upp med "jag är hemma igen om 2 månader". För den perioden är sådär lagomt lost forever.

Annars är det bra och sådär ^^

I Fredags var Jag och Jennifer ute på äventyr med Ben


Vi var på Medina Market och sen uppe på 'bergen' norr om stan.

Ben var lite skämtsamt upprörd över att jag inte tog mer bilder. "I'm overwhelmed" sa jag, det tyckte han var hur roligt som helst. Ben är rar (Ben är Michaels bror som tagit över efter Michael.. tills han kommer tillbaka.. om han kommer tillbaka). Sen tyckte jag att jag ska vara här i 2 månader till, jag kommer hinna ta bilder så det räcker och blir över.

Inga bilder på det asballa åskmolnet tyvärr. Det är svårt att ta bilder på åska :\
Så här i retrospekt kunde jag ju ha filmat det kanske.. nästa gång!

Ett litet åskväder..

Det är typ en halvmil bort men man kan se det från balkongen. Ett rätt stort moln som sprakar och har sig. inga blixtar ner till marken, men massor innuti molnet. Hela tiden. poff poff poof! Ser så himla mysigt ut ^^ Som i en tecknad film eller något :D

Imorgon åker Pia, Mats och Caje hemSå ikväll var vi ute för en typ avskedsdrink.
Och hur tillbringar vi den? Jo vi plockar fram papper och pennor och jobbar med designen på prognoserna som ska säljas.

Inte för att det är jätteviktigt att det görs precis nu, utan för att det är intressant och sånt där.

Kommer ni på något revolutionerande sätt att berätta för bönder när, hur stor sannolikhet, och hur mycket det kommer att regna så kan ni ju maila mig :) Vi hade ganska mycket bra idéer dock så det går nog ingen nöd.

Hafen brukar, när vi tex sitter och käkar lunch, stirra mot en punkt på himlen bakom Andreas. Sen har han väldigt kul åt att Andreas alltid alltid vänder sig om för att kolla efter om det är ett spännande moln. Idag gick jag också på det xD
Jag håller på att nördifieras..

Jennifer fick sig en vääldigt blå drink.. som inte alls var så god. Fast jag vet inte, jag smakade inte, jag lekte med slutartider.


Jennifer kom igår. Jennifer ska fotografera saker. Här är Jenniers blogg. Titta på den, hon är duktig.

Vi var ute och gick i förmiddags, kringelikrok runt i området för att hitta snygga ställen att fota på. Och sen drog vi dit resten av gänget.

Och när vi kom hem igen så hade vi ingen ström. Ingen ström ALLS. Vilket är lika med INGEN AC!
Efter två timmars springomkring i 30 grader+ så var det inte så uppskattat. Så vi tog vårt pick och pack och flydde till en hotellobby i närheten. Vi behövde ju ström till datorerna för att kunna jobba. Liksom.

(BLOGG.SE HAR FIXAT SÅ ATT MAN KAN COPY-PASTEA BILDER IN I INLÄGGET!! ♥ Det gör en ju lite lycklig... *försöker copy-pastea bild* ... *firefox hänger sig* ... okej.. det var inget! Men man kan göra det från andra inlägg i alla fall. Det har man inte kunnat förut!)


När vi kom tillbaka från Hotellet vid klockan 6 fungerade strömmen igen. YAY! Vi satt ute på uppfarten i en halvtimme och väntade/hoppades på att det skulle regna. Vi ville ta regn-bilder. Det regnade inte. Mr York skrattade åt oss.

Nu är det sent. Ganska. Jennifer ska upp och fota gryningen imorn, men även om jag väcks när hon går upp så lär jag ju lyckas somna om.. Då kan jag sätta på AC:n också. Mohahaha! Jennifer klarar inte riktigt att sova i AC, hon har blivit lite småförkyld av flygresan och AC hjälper ju inte direkt mot sånt så jag får sova i kokvärme.. det är hårt att dela rum. Men det funkar. Vet man att det bara är ett par nätter så :)

Imorn ska Ben få sjutsa oss runt till industriområden och stuffs så vi kan ta andra sorters bilder! Eller 'vi' och 'vi'.. Jennifer ska ta bilder. Jag ska.. följa med och skrämma bort läskiga pojkar som vill råna hennes kamerautrustning.. och eventuellt hålla i ett och annat objektiv om det behövs. "Allmän hjälpreda" är vad jag den här resan kommer kallas i mitt  CV.. som Agata, som sa upp sig titt och tätt. Roligt.

Nu vill jag sova!

mwingine mwishoni mwa wikiSen är det ju inte så att de pratar swahili här direkt.. men det såg så fint ut :)


Idag har jag suttit och häftat ihop kvitton med A4-papper. Sånt är ju väldigt spännande på alla sätt och vis.

I fredags-kväll åkte vi iväg allihopa utom Liisa, för hon hade viktigheter för sig, på kvällen efter maten. Jag hade suttit med hemsidan hela dagen i min egen lilla värld så jag hade ingen koll på vad som var planen. Det enda jag visste var att någon på Quiz-kvällen hade sagt någonting om ett musik-event på fredagen som de skulle till, och att Hafen också var välkommen.
Så han ska inte dit? tänkte jag. Det var fel. Han tog med alla oss dit också.

Det där med att dra iväg hela gänget utom Liisa är lite halv problematiskt, för det är bara hon som kör. Och även om någon annan hade gjort det så hade hon bilen. 6 pers är för många för 1 taxi så då måste man få tag i 2 stycken. Och (det här har varit ett problem tidigare) det är bara Hafen som vet vart vi ska så vi måste åka iväg sammtidigt så att den andra taxin kan följa efter. Men taxichaförer har inte alltid lust att vänta och sådär så det tog ett tag innan vi fick tag i två bilar.
Först svängde vi förbi nere vid noble house (en 10 min promenad från huset, det finns ett gäng butiker längs gatan och en liten bar) för att köpa med något att att dricka, för spelingen var tydligen på en privat fest. Väl där nere kände den ena taxichafören att han inte var riktigt nöjd med det överenskomna priset vi sagt bort till där festen skulle vara, han nöjde sig istället med 2 GHC för att ha kört ner till noble house och for sin kos.
Så vi fick börja ragga efter en annan taxi (inte lika stort problem att få tag på där nere tydligen..)..
På "trottoaren" (" " för att det inte är mycket att hänga i julgranen i trottarväg.. men ja, det var längs vägen iaf..) stod det ett gäng bord och det satt folk och typ åt och drack och det var musik och grejer. Jag letade efter en bardisk tillhörande möblemanget, men jag såg ingen. Doldis..
Iaf så stod jag och sådär smådansade för mig själv till musiken, då kommer det upp en kille och börjar dansa med mig. Väldigt oprovocerat kände jag som svensk.. och typ alla som satt vid borden och såg på började stojja och klappa och ha sig.

Sen fick vi tag på en taxi och så åkte vi. Killen jag dansat med undrade vad jag hette och vart jag var ifrån/hur länge jag skulle stanna och sånt och sa att jag var söt och sen vinkade de allihop vid borden när vi klev in i taxin. "shiiit, vad är det här för planet?!"


Vi kände oss liite grand som partychrashers.. eller jag gjorde iaf det. Inte ens Hafen kände killen vars fest det var. Så jag var liksom "kompis-bandmedlems-kompis-arbetskompis-'sekreterare' " uuuhm :S
Men det var trevligt ändå.. det var mycket folk så ingen hade ändå någon koll på vem någon var really. Och så fick jag träffa Quiz-kvälls-laget igen. Och den här gången fanns det möjlighet att faktiskt Prata med dem också.

Mitt i någonstans försvann Mats så när vi skulle hem var vi bara 5 pers. "kan vi ju klämma in i en taxi" tyckte vi. Det tyckte inte riktigt taxichafören.. men det struntade vi i lite lagomt. När vi kom hem satt Mats och sov utanför porten. :)Från början var det tänkt att jag Hafen och Caje skulle åka upp till bergen under lördagen och söndagen, men Hafen kände att han behövde jobba så jag och Caje förljde med Andreas och Pia till stranden under lördagen.
Där var det varmt och allmänt strand-igt. Varmast var bilresann dit dock. Hu! Det var inte behagligt på något vis alls!
På stranden blev jag lite allmänt påhoppad av folk som ville prata med mig och när jag försökte fly och gömma mig på solhanduken med bakom min kamera så blev jag helt svärmad av linslus-ungar!
Assöta små barn visserligen. Men de tröttnade aldrig på att vara på bild och tillslut blev de så många att det var omöjligt att hinna med.
Andra veckan

Vardagarna ser ganska likadana ut. Vi jobbar (en del av oss jobbar och resten springer runt på tomten och jagar spännande moln). Sen äter vi lunch och så ser eftermiddagen ungefär likadan ut.. tills vi gradivis börjar tappa fokus mellan 5 och 7 och börjar hoppa på kökströskeln och gnyr efter mat. "Det är så jobbigt att ha någon som lagar mat åt en.. ifall man blir hungrig tidigare än det är matdax så måste man gå hungrig!": Dagens.. öhm.. U-landsproblem?

Sen har dock Liisa kommit fram till att gäster är rastlösa och kan inte underhålla sig själva så hon har satt Andreas och Hafen på att se till att det finns något för oss att göra varje kväll. I måndags och tisdags var det vi allmänt hänginga dock så då hängde vi hemma. Liisa hade massa feber och var på sjukhuset ett varv också. Allt bra nu dock.
Sen på onsdagkvällen var vi på Jerrys. Lokalt ställe, en bardisk på trotoaren så gott som :) det var jättetrevligt. Vi diskuterade vilket folk som är snyggast i världen. Det var väldigt olika åsikter.
Igår var det Pub-Quiz-night. Som Hafen går på varje Torsdag. Ett rätt så "Obruni"-ställe där de har frågesport på torsdagar, de som vinner får 300 kronors rabatt på notan, så tävlar man i lag och sådär. Jag och Mats följde med, det var himla skoj. Kul folk och sådär. Sen när vi skulle därifrån så skulle Hafen åt andra hållet där han bor tillfälligt, så på tillbakavägen så fick vi hitta själva, vi åkte ju taxi men de hittar inte hela vägen. gick jättebra :) jag börjar lära mig ganska fint området häromkring.

Michael har slutat hos oss också :( det är lite tråkigt för han var snäll och så :\ Han fick typ stipendium för att plugga Arkitektur i Burkina Faso :o såklart han ska ta den chansen liksom :) Kul för honom, tråkigt för oss.

Idag har vi varit på strandenKlockan halv nio gick jag upp för vi hade sagt att vi skulle dra iväg vid halv tio. Hafen, som inte sover här undertiden Pia och Mats är här, han får inte plats, skulle plockas upppå vägen. Liisa hade åtskilliga gånger igår försäkrat sig om att han hade fattat var och tänkte vara i tid.
Kvart över tio, lite drygt, körde vi ut från uppfarten.
Men Hafen gnällde inte över att ha väntat länge..


Stranden var som en lång sandbank.. En 50 meter ut i vattnet. Man fick åka båt dit.


Anledningen till att vi åkte söndagmorgon så tidigt är för att alla Ghaneser är i en eller annan sorts kyrka/annat religöst cermoni-ställe.
ALLA Ghaneser är religiösa.. Så gott som. Det är asstort, affärer heter typ "trust the lord - beauty saloon" och sånt ^^.. Sen är det dock inte så viktigt vilken religion man har, sure de flästa är någon sorts kristna, men det finns en hel del muslimer (+annat flumm) och det är ingen konflikt alls! Rart rart ^^

Vi hängde runt på stranden till ungefär 3-ish. Det låg en bit utanför Accra så vi kom dit vid 11- halv 12. Det första vi gjorde var att beställa mat. Det kunde man göra på stranden och sen lagade de till maten inne vid land och körde ut den till stranden. 2 timmar tog det innan maten kom, det var inte ett dugg konstigt lång tid, så lång tid tar det att få mat ute. Under tiden badade och solade vi och jag gick en liten runda och fotograferade. Sen när vi ätit badade vi en snabbis till och så åkte vi.
Hemvägen tog kanske dubbla tiden för då hade alla kommit från kyrkan. Sen var det i alla fall inte till närmelsevis så mycket trafik som det vanligvis är för det är en lång helg här denna helg så många är bortresta.

Nu har vi kommit hem igen. Hafen har brännt sig ordentligt i nacken, för mig är det säkert bara en tidsfråga innan det visar sig att jag också har det, fast jag smörjde in mig så det kaske har gått bra. Jag är annars betydligt vitare än till och med jag brukar vara för jag har inte badat alls mycket i sommar.. Så jag lär ju bränna mig löjligt fort. Vi har alla saknat Vesper (hunden) en massa så nu är de andra ute och leker med henne. Hon är jättegullig ^^ men jaa.. Jag är väl inte sådär massor för hundar egentligen, de är roliga och söta en stund.. Men sen orkar man inte mer. Hehe ^^ men Vesper är så söt så. Labradorvalp, svensk pappa har hon tydligen, och brittisk mamma. Vete fan vad de gjorde nere i Sydafrika.

RSS 2.0